Šalát vhodný hlavne v letných mesiacoch, zaváňajúci Stredomorím. Jeho nevynechateľnými zložkami sú paradajky, paprika, uhorka a panenský olivový olej. Ostatné prísady sú viac-menej voliteľné, ale len so všetkými to bude pravý grécky šalát, aký som ochutnala na ostrove Kos.

Čo potrebujeme: paradajky, papriku, uhorku, olivový olej, ľadový šalát, cibuľku (prípadne pórik alebo klasickú cibuľu, najlepšie červenú, pažítka je tiež dobrá), olivy (skvelé by boli čierne čerstvé, ale je možné použiť aj zelené nakladané), slaný ovčí syr (nemusí byť nutne Feta, dobre chutí aj slovenský slaný ovčí syr), oregano, soľ len v prípade, že syr vynecháme
Čas prípravy: závisí od množstva (a šikovnosti pri krájaní) – dávka pre troch až štyroch ľudí do pol hodiny

Ľadový šalát nakrájame alebo natrháme (čím menšie kúsky, tým lepšie sa bude jesť).

(Žltá paprika pomôže peknej farebnej kombinácii šalátu.)

Zeleninku nakrájame.

Syr je možné nakrájať …

… ale úplne super je, ak sa rozdrví.

Prisypeme olivy.

Polejeme olejom.

A nezabudneme na vôňu Stredomoria – oregano.

Servírujeme s pečivom alebo celozrnným chlebom alebo ako len chcete.