Tzatziky (caciky, zaziky) som prvýkrát jedla samozrejme v Grécku. Podávané boli k suvlaki a chutilo to dokopy skvelo. “Reverzným inžinierstvom” sa mi však nepodarilo zistiť presné zloženie a musela som sa do Grécka vybrať kúpiť si grécku kuchársku knižku🙂.

Čo potrebujeme: biely jogurt – najlepšie smotanový (ale dobre poslúži aj nízkotučný), uhorku (na jeden kelímok jogurtu, tak tretinu stredne veľkej uhorky), cesnak (dva alebo tri strúčiky), panenský olivový olej, soľ (niekde pridávajú aj kôpor, originál recept obsahuje ocot)
Čas prípravy: 30 minút


Uhorku nastrúhame. Netreba jej veľa. Omáčka má byť viac biela než zelená.


Nastrúhanú uhorku dobre vyžmýkame.


K vyžmýkanej nastrúhanej uhorke pridáme jogurt (žiaľ, ani smotanový nie je tak hustý ako pravý grécky).


Veľmi dôležitý je prelisovaný cesnak (ale netreba to s ním preháňať).


Zdravú kombináciu dopĺňa extra panenský olivový olej (pomace určite nepoužite).


A jemne dosolíme.


Hotové tzatziky je možné podávať hneď, ale najlepšie sú, ak jeden deň postoja v chladničke. Pozor, ak sa vám ich momentálna cesnaková chuť zdá slabá, na druhý deň bude výraznejšia.


Tzatziky jedávame ako šalát s pečivom, výborne sa hodia k pizzovým paličkám, k zemiakom pečeným v šupke, ku grilovanému mäsu …