Bryndzové halušky by mala vedieť pripraviť každá slovenská gazdiná, teda tento príspevok je určený tým, ktorí ich z nejakého dôvodu nevedia pripraviť, prípadne sa chcú inšpirovať. Príprava je jednoduchá, len je trochu náročná na vybavenie kuchyne. Oplatí sa mať haluškovač a mixér je tiež veľká pomoc.

Čo potrebujeme: približne tri štvrte kila zemiakov, rôzne druhy múky (minimálne polohrubú), soľ, nie nutné, ale hodí sa jedno vajce, samozrejme bryndzu (pre viac ľudí aj dva balíčky) a mnohí si určite radi dajú aj slaninku.

Čas prípravy: s mixérom a haluškovačom sa to dá stihnúť za necelú hodinu

Pripravíme si veľký hrniec vody (ale nie doplna, tak aby bolo dosť miesta na haluškovač). Ideálne je, ak voda začne vrieť približne v čase, keď dokončíme cesto.

Zemiaky očistíme, nakrájame, vhodíme do mixéra s trochou vody (aby sa ľahšie mixovalo) a pomixujeme. Ak nie je k dispozícii mixér, tak je možné postrúhať ich na strúhadle, ale príprava potom trvá dlhšie.

Samozrejme pred mixovaním je vhodné robota pripojiť do zástrčky😉. A počas mixovania nestrkať do mixéra prsty, ani lyžicu ani nič podobné.

Zemiaky potom vyzerajú približne takto.

Nezabudneme osoliť, smelo aj jednu celú lyžičku (na toto množstvo zemiakov).

Pridáme vajce. Nemusí byť, ale je takto väčšia šanca, že halušky podržia pokope.

Nasleduje múka. Ja začnem hladkou, potom polohrubú a doplním hrubou. Samozrejme, stačila by aj polohrubá.

Presné množstvá múky neviem, závisí to aj od vodnatosti zemiakov. Cesto nemá byť tekuté, ale zase len tak husté, aby sa ho dalo ľahko pretláčať haluškovačom.

Vriacu vodu osolíme.

A s pomocou haluškovača hádžeme halušky.

Počkáme, kým voda prevrie a dávame pozor, aby nám ten “hrnček var” nevykypel. Minútku povaríme.

Halušky zlejeme ako akékoľvek iné cestoviny. Ja zvyknem vriacu vodu schladiť studenou a potom to už len zliať. [Tu pozor, milé gazdinky, nepreháňajte to s nejakým preplachovaním studenou vodou – radšej vôbec, ako to pokaziť. Halušky sú “chlpaté” a rady pijú a potom sú mdlé, studené, vodnaté a nechutné.🙂 Tieto sa ale podarili, bez ohľadu na to, či tomu moje výdatné frflanie pri minulých haluškách pomohlo alebo nie.]

Bryndzu pred zmiešaním s haluškami je ideálne rozmiešať s trochou mlieka alebo smotany na varenie.

A blížíme sa ku koncu, bryndzu zmiešame s haluškami.

A kto má rád, tak si môže aj slaninku opiecť.

A možno podávať. Zdravé to teda veľmi nie je, ale aké dobré … [najmä s pivkom alebo hoci aj s nejakým zákvasom ;-)]