Na špeciálnu objednávku som sa rozhodla sfotodokumentovať recept na túto veľmi obľúbenú chuťovku. Je ideálnym pohostením na párty alebo návštevu. Na našich domácich párty vždy prvé zmiznú. [Hosťom na nich vždy najviac vadím ja, lebo prvý plech sa k nim ani nedostane a z druhého tiež ešte zvládnem polovicu zjesť.]

Potrebujeme: lístkové cesto, trochu hladkej múky, 200 g tvrdého syra vcelku, 200 g šunky, kečup, oregáno alebo pizzové korenie.
Čas prípravy: príprava s trochou praxe 30 minút, pečenie dvoch plechov ďalších 30 minút

Aspoň hodinu pred pečením koláčikov si pripravíme “roládu”. Ja si ju zvyknem pripraviť už deň vopred, aby keď prídem domov z práce, som hneď mohla koláčiky piecť.
Začneme nastrúhaním syra. Túto činnosť je prípadne možné zveriť ochotnému pomocníkovi. [Mne v žiadnom prípade! Za prvé nie som ochotný a za druhé fotím.]

Lískové cesto podmúčime hladkou múkou …

… a vaľkáme a vaľkáme …

… kým nevyvaľkáme približne takýto obdĺžnik.

Naukladáme šunku (ideálna je štvorcová, ale v tomto prípade pre nedostatok výberu musela poslúžiť aj kruhová).

Posypeme nastrúhaným syrom. Použijeme tak približne polovicu z celkového množstva.

Posypeme oregánom alebo pizzovým korením. [Keď to posypeme oregánom, je otázne, čo je na tom ešte “pizzové”… ale na názve nezáleží. :-)]

Stočíme, čo najhustejšie …

… aby to vyzeralo takto a odložíme na minimálne hodinku (prípadne až do druhého dňa) do chladničky.

Pripravíme plech, odporúčam používať papier na pečenie.

“Roládu” nakrájame na kolieska a poukladáme na plechy (mne jedna dávka vychádza na dva plechy).

Nezabudneme si dať predhriať rúru na 200 stupňov Celzia.

Vrátime sa ku kolieskam, ktoré oblejeme trochou kečupu. Na kečup nasadíme kôpku nastrúhaného syra. [S kečupom to netreba podceňovať. Doteraz sa koláčiky nepodarili iba raz – a to pre chýbajúci kečupový šmak. Hoci kečup na normálnu pizzu nedávam a myslím si, že inde často zabije jemné chute, tu je dostatok kečupu nevyhnutnosťou. Verím, že si nájdete mieru, ale keby tomu “čosi” chýbalo, je to niečo z tej vrchnej úpravy… syr alebo (častejšie) kečup.]

Koláčiky vložíme do vyhriatej rúry …

… a po približne 15tich minútach vyberieme čosi takéto.

A stavím sa, že ani vám to takto na tanieri dlho nevydrží😉. [Tentoraz ma Zuzka predtým tak objedla, že som ich ešte raňajkoval. Teraz mali prísť ľudia na party, teraz by im ostalo! Želám dobrú chuť.]