Nasledujúci recept nie je extra originálny. Je to však zdravé, chutné, rýchle a lacné jedlo (pfu, toľko superlatívov ako v reklame). [Podľa mňa je to také správne jednoduché sedliacke jedlo, vraj obsahuje kopu vlákniny – a chutí mi. :-)] A je tak jednoduché, že ho dokáže pripraviť aj kuchár začiatočník. Ale keďže lepšie raz vidieť ako dvakrát počuť, tak sa na to pozrime.
Potrebujeme: samozrejme šošovicu (cca 90 g na osobu), acidofilné mlieko (možno použiť aj kyslú smotanu, ale s acidofilným mliekom je jedlo menej “tučné” a aj keď acidofilné mlieko na pitie neľúbite, tak do varenia sa ho nebojte použiť), hladkú múku a rastlinný tuk na zápražku, bobkový list, soľ.
Čas prípravy: deň dopredu namočiť šošovicu, zvyšná príprava je tak 45 minút.
Šošovicu minimálne na dve hodiny pred varením namočíme do vody. Ja som si ju namočila už večer deň pred varením, aby som hneď ráno mohla začať variť.
Šošovica napučila a ak z nej “zmizla” voda, tak prilejeme ďalšiu, aby bolo šošovicu v čom uvariť. Pritom ešte pridáme bobkový list (jeden, či dva). Kým sa šošovica varí, máme tak 25 minút čas na rôzne užitočné činnosti ako je upratovanie, písanie blogu, skladanie puzzle … ;-). Ale občas je vhodné mrknúť očkom, či voda na šošovici nevrie príliš prudko alebo či nevyvrela a preventívne premiešať.
Keď vidíme, že sa už niektoré zrnká rozpadávajú, tak je čas opäť sa intenzívne venovať vareniu. Šošovicu osolíme (radšej menej než viac, dosoliť sa dá vždy).
V ďalšom hrnci si prichystáme zápražku. Ja robievam zápražku podobne ako základ na bešamel. Avšak sú aj iné spôsoby a asi platí, že čo rodina, to iný spôsob robenia zápražky. Popíšem ako som sa to naučila od mojej mamy a tá od mojej babky …
Za varechu múky popražíme doružova.
Teraz prichádza asi najťažšia časť receptu. Pridáme tuk a aby to nerobilo psie kusy, tak odstavíme z tepla.
A snažíme sa vymiešať homogénnu hmotu.
Prilejeme trochu acidofilného mlieka, aby sa nám podarilo vymiešať kašičku bez hrudiek (ak sa podaria hrudky nevadí, ešte je šanca, že sa rozpustia). A postupne pridávame acidofilné mlieko(určite nie celú fľašu, tak nanajvýš jednu pätinu – stačil by jeden kelímok, celú fľašu kupujem kvôli manželovi, ktorý zvyšok fľaše rád dorazí).
Vymiešame hladkú acidofilnú kašicku ….
… ktorú samozrejme vlejeme do šošovice.
A prípadne pridáme podľa vzhľadu a chuti ešte nejaké acidofilné mlieko.
Povaríme, prípadne dosolíme. Vypneme, necháme chvíľu odležať.
Servírujeme. S volským okom. Alebo s údeným mäsom. Alebo len samotné. [Podľa toho, ako veľmi chceme to zdravé v jedlo “vylepšiť”. :-)]
Posledný krok (bez fotodokumentácie) – večerný perličkový kúpeľ. 😉
19 januára, 2009 at 8:58 am
mnam dnes ideme robit…uz sme to davno nejedli:)))
27 júna, 2010 at 5:50 am
taku istu chuť na š.p. som dostal teraz.Začal som hladať-našiel som a idem robiť.Som v NL a iba nedela je volná.Diky
19 januára, 2009 at 9:23 am
Som rada, ze som inspirovala :-). Ja, zial, momentalne sosovicovy privarok nemozem. Kojim babatko.
28 apríla, 2009 at 10:28 am
tak si urob z cervenej sosovice,ta nenafukuje,mam to vyskusane
18 mája, 2009 at 6:43 am
S cervenou sosovicou zatial nemam skusenosti, ale vdaka, niekedy skusim.
17 mája, 2009 at 7:43 pm
Mám otázku… Chlap a ešte k tomu programátor, ide variť, tak sa nezľaknite… a nesmejte sa! 😉 V algoritme sa píše, že keď po 25 minútach doskladám puzzle (značím si: kúpiť šošovicu, bobkový list, múku, puzzle), tak je čas sa znova intenzívne venovať vareniu. Takže idem teda po 25 minútach robiť zápražku, a otázka je: počas toho čo robím zápražku, šošovica sa ďalej varí, alebo ju mám medzitým vypnúť? Vopred ďakujem!
18 mája, 2009 at 6:48 am
Musim sa priznat, tiez som programatorka :-). To puzzle som pocas 25 minut nedoskladala (predsa len to bola 4000cka). Skoda, ze nepises, ze v akom jazyku programujes, aby som ti odpovedala odpovedala tvojou recou ;-). Takze: idealne je, aby sa sosovica dalej varila, ale ak by sa uz nahodou isla pripapalit, tak je lepsie ju odstavit.
18 mája, 2009 at 6:52 pm
Ďakujem, do svojho natívneho kódu si to už prekompilujem! 🙂
23 mája, 2009 at 11:28 am
Dnes som absolvoval prvý pokus a musím povedať že celkom úspešne. Zatiaľ nikto neumrel… 😀
Akurát som miesto acidka použil obyčajný jogurt. Z toho dôvodu to nebolo vo výsledku ani len trochu kyslé, tak som tam cvrkol octu a už to bolo fajn. Nabudúce asi skúsim rovno kyslú smotanu. A trochu cesnaku… alebo cibule.
Spätným pohľadom, najťažšie sa javí výber správneho puzzle a tréning na jeho zostavenie za 25 minút 😛
Vďaka za recept
26 júna, 2009 at 7:08 am
Vyzerá to dobre, idem to vyskúšať.
26 júna, 2009 at 3:09 pm
uz som bola nakupit co terba a idem sa pustit do varenia
nikdy predtym som nevarila sosovicovy privarok ale mam ho rada tak uvidim dufam ze mi bude chutit 🙂
26 júna, 2009 at 3:43 pm
nevisiel mi :-(((
asi som sosovicu varila vo velkom mnozstv vody ale chutovo je to dobre ale riedke co uz
mozte mi napisat pomer vody?
dakujem
26 júna, 2009 at 4:38 pm
Netreba veľa nad to, čo zaleje šošovicu. Po vypnutí to celé ešte trochu zhustne počas chladnutia, ale netreba s tým rátať. Lepšie je dať nutné minimum – potom sa dá kedykoľvek pridať.
Úprimne… Zuzka keď prvýkrát robila nejaký prívarok (tuším zemiakový), bola z toho výborná polievka. 🙂 Z toho si nič netreba robiť. Proste treba dať menej, než keď to bolo riedke. 🙂
26 júna, 2009 at 5:37 pm
Dolezita je chut. Druhy raz snad vyjde aj hustota. Ostatne uz skomentoval manzel :-).
26 júna, 2009 at 7:22 pm
Ak tej vody nie je nejak brutálne veľa, tak sa to dá variť dlhšie a ona sa postupne odparuje. Alebo sa do toho v núdzovom režime dá prisypať múka.
Tiež som to na prvýkrát mal trochu riedke. Na druhý pokus som sa tomu chcel vyhnúť a vody som dal málo – prívarok sa potom dal pomaly krájať nožom, čo tiež nie je bohviečo. 🙂
26 júna, 2009 at 5:43 pm
Priznam sa, ze som necakala, ze prave tento recept bude najkomentovanejsi :-).
14 septembra, 2009 at 4:32 pm
no,varim ho na druhu sancu a celkom mi vysiel a je ovela lepsi ako ten prvy vodovy 🙂 mnam mnam mnam
23 septembra, 2009 at 10:50 am
no prave som to prvykrat uvaril,… je to super,.. este som pridal troska cierneho korenia, vegety a asi lyzicu octu. na 400g sosovice stacili 2 velke zemiaky
26 septembra, 2009 at 8:09 am
Pohodka, ja som to teraz dokoncila a mame dobru polievku :)) nabuduce budem opatrnejsia a dam menej vody 🙂
24 októbra, 2009 at 4:54 pm
HEHeh mam 20 a aj tak sa mi to podarilo pochvaluje každy hehe “D Raidny recept
6 novembra, 2009 at 6:39 pm
Ahoj….je to moje oblubene jedlo a zajtra sa uz na to tesim….:))))
8 novembra, 2009 at 1:51 pm
Tiež sme včera mali na obed a pochutili sme si.
20 novembra, 2009 at 3:47 pm
moja dcéra to tu objavila, a už sa varí. zatiaľ išla do vane a ja strážim, viem to síce aj posľa vlastného receptu, ale nech skúša, mám dovolené iba miešať. dúfam, že sa jej to podarí, držím jej palce, je šikovná
10 decembra, 2009 at 6:07 pm
skusil som na iný spôsob osvedčilo sa je to super všetkým chutilo hlavne to acidko:-))
10 decembra, 2009 at 6:17 pm
Ďakujem za recept je to niečo iné čo som varil do teraz
7 januára, 2010 at 3:34 pm
Super včera večer som dostal nenormálnu chuť na šošovicový prívarok, dnes som googlil ako ho spraviť, a tento recept sa mi páči – ja by som ho tracha šmrncol cesnakom ten dávam skoro všade ak dovolíš. kretivite sa medze nekladú.
nech už je sobota a mám čas variť !!!!!§
14 januára, 2010 at 11:16 am
Cesnak určite môže byť, myslím, že budem hovoriť aj za Zuzku, keď dovolím. 🙂 Cesnak a najmä cibuľa u mňa funguje naozaj skoro všade… možno už pri sladkom by som sa krotil. 🙂
14 januára, 2010 at 12:06 am
Prave som prisiel z Tesca a mam vsetko,co potrebujem:)…recept vyzera jednoducho,takze by som to mal zvladnut aj ja…dik Zuzka za recept:)
2 februára, 2010 at 4:16 pm
toto je najlepsi recept na sosovicovy privarok aky poznam, to acidofilne mlieko je proste brilantne!!!!
2 februára, 2010 at 6:47 pm
Vdaka. A tusim je to aj najkomentovanejsi recept na sosovicovy privarok :-).
3 februára, 2010 at 2:57 pm
No idem aj ja vyskusat. Sice so ho este nikdy nerobila… ale ked tento recept sa tak dobre cital… 🙂
3 februára, 2010 at 9:52 pm
Hlavne keď je to skôr komiks ako recept. 😛 Už by sa zišlo aj u nás zopakovať, dlho som si poriadne nepoprdel. 🙂
4 marca, 2010 at 8:43 pm
no ja som to vyskusal tak ze som dal na zaciatok cibulku smazit aplus som do toho dal zemiaciki lebo ja vela ziem tak som toho spravil 5litrou,,,len problem je ze som tam dal aj vodu zo zemiakou a tim padom mam z toho dobru sosopvicovu polievoxcku no co uz aj to sa stava =)))
4 marca, 2010 at 10:07 pm
NO PRITELKA BOLA SPOKOJNA VARIL SOM 1 KRAT ALE JE TA POLIVOCKA VYBORNA ,,,NO NABUDUCE ZLEJEM ZEMIAKI A TIM PADOM TO BUDE HUSTEJSIE,,,===))))))
22 marca, 2010 at 1:36 pm
Idem tak isto prvy krat sosovicovy privarok robit a tento recept sa mi pacil najviac.. S acidkom som to este nepocul tak utekam kupit ale tesim saaaa. 😀
31 marca, 2010 at 5:24 pm
Dnes som robil prívarok z 250g šošovice a trochu experimentoval. Okrem toho čo je v recepte som tam šmrncol ešte jeden strúčik cesnaku (cez lis na cesnak), nakrájanú polku cibule, pol čajovej lyžičky sladkej červenej papriky a zľahka to postrašil ešte mletým korením. Taký dobrý prívarok som ešte nejedol. 🙂
24 mája, 2010 at 3:18 pm
No dostal som chuť na šošovicový prívarok, len akosi mi ho nemal kto urobiť, tak som išišl na vec podľa receptu a naozaj sa vydaril 🙂 takže ďakujem za recept
5 júna, 2010 at 11:42 am
už to škusm:))
5 júna, 2010 at 12:20 pm
Momentalne robievam privarok z cervenej sosovice. Netreba sosovicu vopred namacat, sosovica je makka uz za 10 minut a moj syn to ma velmi rad.
20 augusta, 2010 at 1:05 pm
Zdravím Vás kuchári,
tiež som dnes skúsila tento recept, šošovicový prívarok mal v mojej kuchyni premiéru a myslím, že sa podaril…len tá šošovica sa mi zdala troška tvrdá, ale to s receptom až tak nesúvisí…tak Vám aj sebe prajem veľa vydarených a chutných jedál, pekný deň:)
A.
28 augusta, 2010 at 3:51 pm
aj mne sa podarila polievka a frajerovi nechuti.. tito anglani nevedia co je dobre. aspom mi viac ostane :-))
18 októbra, 2010 at 9:19 am
už som to varil podľa iných receptov a nebolo to ono, čosi tam FURT chýbalo, ale už viem čo …perličkový kúpeľ !
13 februára, 2011 at 10:07 am
vdaka za inspiraciu,velmi davno tom to nerobil a nebol som si isty s pripravou 🙂 all best
19 mája, 2011 at 11:16 am
Idem ho robit vyzera vyborne…mnaaam:)
27 mája, 2011 at 10:27 am
Sosovicku vobec netreba namacat, ani den, ani dve hodiny vopred. To potrebuje fazula 🙂
A ked je sosovica napoly hotova, mozme pridat nakrajane krumple – potom k tomu netreba ziadny chlieb a je to este zdravsie
20 augusta, 2011 at 6:39 am
Ešte že vás tu mám 🙂 včera mi priateľ povedal že má chuť na šošovicový prívarok a ten som ešte nikdy nerobila, tak som samozrejme zavítala na internet 🙂 tak držte prsty, nech sa podarí, potom dám vedieť aký máte recept :-)))) Ďakujem 🙂 Katka
22 augusta, 2011 at 11:55 am
No – po prečítaní receptu mi už tečie slina a po dočítaní komentov je rozhodnuté čo sa dnes bude variť…..
29 augusta, 2011 at 2:39 pm
Mňam, tiež som skúsila a lak sa vravím ,, Le magnifique” ďakujem takisto za recept =P
11 októbra, 2011 at 10:26 pm
Ako slovenka žijúca v Prahe mám doma Slovenskú kuchárku, ale recept na šošovicový prívarok v nej chýba 😦 ešte že Sergej a Larry vymysleli Google 🙂 a Zuzka má nápady na dobré recepty. Ďakujem.
Len malý upgrade k zápražke: Potrebujeme maslo, múku (1:1), štipku sladkej papriky (korenie) a soli. Maslo necháme zpeniť na strednom plameni (stupni) a za stáleho miešania pridáme múku, až zápražka nadobudne zlatohnedú farbu, pridáme papriku a soľ. Poriadne premiešame a stiahneme z platničky.
Chýba mi tu v ČR práve Rajo acidofilné mlieko, to čo sa tu dá zohnať…no…ani konzistenciou a ani chuťou nieje zrovnateľné. Ale inak vydarený prívarok 🙂 Idem si teda prezireť aj ostatné recepty 😉
10 januára, 2012 at 10:03 am
dakujem za recept, toto bol moj prvy pokus, o nejake aspon trosku “vaznejsie” varenie 😀 … vysledok je celkom dobry, co som rad 😀
1 februára, 2012 at 7:17 pm
Ahoj Zuzka, je to jednoduchý a vydarený recept. Dokonca moja šošovica nepotrebovala ani 2 hodny. Syn bol veľmi hladný. Použila som kyslú smotanu, super.
6 apríla, 2013 at 3:19 pm
Acidofilne mileko?? Stobodový nápad, bez neho už prívarok nerobím, ďakujem 🙂
6 apríla, 2013 at 4:14 pm
Vdaka. Ja do vsetkych privarkov nakyslo davam acidofilne.