Po výbornom recepte na večeru si dáme výborný recept na raňajky. Samozrejme – recepty sú zameniteľné, čo sa dennej doby týka, ale takto nám to vyšlo. Je sobotné ráno a nastal čas na manželov úlet. Chlieb s maslom a s medom.

Čo potrebujeme? Chlieb vlastného výberu, maslo (alebo čokoľvek, čo za maslo považujete – u nás fičí Rama) a med.
Čas prípravy: manželke to trvá chvíľu, mne dve chvíle. Ak je tuhý med, tak viac chvíľ.

Postup je jednoduchý. Na chlieb sa natrie ekvivalent masla a na to všetko sa nanesie med. Je niekoľko alternatívnych scenárov – podľa miery kryštalizácie medu. Niekedy je dokonca vhodné med pred použitím roztápať (prirátajte ďalšie chvíle k času prípravy a nejaké náklady na energie). Pre pohodlné natieranie je ideálne mať tekutý med – pre pohodlné jedenie to už tak ideálne nie je.

Niekoľko zásad.

  • Nepoužívajte ten istý nástroj (nôž) na maslo aj na med. Tuk v mede môže dramaticky znížiť jeho životnosť, kvalitu alebo hoci aj optickú čistotu. Ako vidno, Zuzka naberá med na to určeným dreveným nástrojom, ktorým sa med na chlieb nakydá bez styku s akoukoľvek inou substanciou.
  • Ja som kedysi používal nôž. Keď vás manželka napomína, aby ste neoblizovali nôž, ktorým idete do medu, treba počkať, kým sa vzdiali a oblizovať nôž diskrétnejšie.
  • Deti majú rady tie hadíky (ako na fotke) a surové rozotretie týchto grafických obrazcov nožom ich môže priviesť k plaču (akokoľvek je toto úlet, tak táto veta je naozaj pravda :-)), preto buďte pri podobných aktivitách pozorní.
  • Napokon pred jedením výsledného produktu s tekutým medom je dobré prejsť po natretej strane a porobiť do nej mriežky. Okrem estetického efektu (o ktorom by sa dalo polemizovať) vzniknuté “priekopy” v masle znižujú tendenciu medu chodiť a stekať kade sa mu zachce.

Takto vyzerá aplikácia zábran pre stekanie medu.

Toľko k raňajkám.

Okrem toho som sa včera rozhodol otestovať upload videa na internet, a tak som sa rozhodol vyspovedať hrdinku tohto blogu (a napokon je to aj moja kuchynská hrdinka) s otázkou, ako je to s jej plánmi na tomto blogu. A tu to je:

Dúfam, že sa vám Zuzka páčila (mne sa páči) a že sa vám hlavne budú páčiť jej recepty. A dúfam aj, že takéto občasné odbočenie tiež prežijete.🙂 Stačí napokon ignorovať kategóriu “úlety”. Nech Vás dobrá chuť a čistý med sprevádza!